Dural arteriovenöz fistül nedir?
Dural arteriovenöz fistüller (DAVFler), beyni saran ve dura denen tabaka yüzeyindeki arterler (atardamar) ile venler (toplar damar) arasındaki anormal bağlantılardır (fistüller). Yer yer yumak tarzında düzensiz anormal damarlar eşlik eder. Dural arteriovenöz malformasyon (DAVM) olarak da isimledirilirler. Besleyici arterleri dural arteriyel dallar oluştururken boşaltıcı venler beyin ana toplar damarları (sinüs), dural venlerdir.
DAVF’ler nerede görülür?
DAVM’ler kranyumda ve spinal lokalizasyonda her yerde olabilir.
DAV’ler hangi yaşlarda görülür?
DAVM’lar sıklıkla 50-60 yaşlarında görülür. Çocuklukta oldukça nadirdir. Görülme sıklığı erkek kadın açısından farklı olmamakla birlikte kavernöz sinüs fistüllerinin % 85’i kadınlarda görülür.
DAVF’ler hangi şikayetlere ve bulgulara yol açar?
Sıklıkla pulsatil tinnitus, tril, kranyal sinir felçlikleri, oküler semptomlar, intrakranyal basınç artışı ile ilişkili olarak baş ağrısı, bulantı-kusma, epileptik nöbetler, fokal nörolojik bulgular ve intrakranyal kanama görülebilir. Çocuklarda yüksek akımlı fistüllerde hidrosefali görülebilir.
DAVF tanısı nasıl konulur?
Tanısal röntgende kafatasında vasküler yapılara bağlı indentasyonlar görülmekle birlikte asıl tanısal çalışmalar BT ve MR anjiografi ile yapılır. Kateter anjiografi ile fistülün tam lokalizasyonu ve hemodinamik değerlendirme yapılabilir. Kateter anjiografi tedavi öncesi de gereklidir.
DAVF’ler tedavi edilebilir mi ve tedavi seçenekleri nelerdir?
Tedavi seçenekleri içinde herhangi bir tedavi yapılmaması, konservatif yaklaşım, palyatif veya tam endovasküler tedavi, cerrahi, endovasküler, cerrahi ve radyoterapi kombinasyon sayılabilir. DAVM’lerin doğal gidişi spontan tamamen regresyonundan ölüme yol açan kanamalara kadar değişen geniş bir spektrum gösterir. Bu nedenle prognoz ve tedavi açısından tam bir anjiografik değerlendirme gerekir. Hangi tip olursa olsun, eğer intrakranyal basınç artışı var ise kesin tedavi gerekir.
Endovasküler (Damar yoluyla) tedavi
Endovasküler tedavinin amacı lezyonun tam tedavisi, yüksek riskli fistülün düşük riskli hale getirilmesi veya semptomların palyasyonu olabilir. Tam ve kalıcı tedavi ancak tüm besleyici arterlerin veya venöz drenajın embolik materyal ile tıkanması ile olur.
Embolizasyona bağlı komplikayon oranı % 2-10 arasında değişmektedir.
Cerrahi tedavi
Cerrahi tedavinin amacı tam kür sağlamaktır. Son yıllarda DAVM tedavisinde, geliştirilen embolizan maddelerle birlikte endovasküler tedavi daha yaygın kullanılmaktadır.
Radyocerrahi
Herhangi bir alternatif tedavi yöntemi söz konusu olmayan ve tedavi gereken hastalar için uygun olabilir. Diğer tedavi seçenekleri ile de kombine edilebilir. Sonucun tam olarak değerlendirilebilmesi için 2-3 yıl gerekir.
Daha fazla bilgi için tıklayınız...